Macedonsko&Kosovo&Keketi  

Posted by gelčo

Takze verny citatelia naseho blogu, znova sa ozyvame s cerstymi zazitkami z ekonomickeho tygra balkanu Macedonska a vojnou nezasiahuteho, Slovenskom neuzaneho nezavisleho statu Kosova. :)
Nas vylet zacal po dvoch gelcovych prehyrenych nociach, v piatok po deviatej hodine balkanskeho casu :) Vstavanie bolo pre neho velmi narocne, ale kedze mal nastaveny budik menom Conta tak sa mu to podarilo.

Presunuli sme sa na autobusovu stanicu, miestnym rychlobusom cislo 5, za ktorych sme zaplatili v porovnani s taxikom krestanskych 1.5 leva (0.7 eura, pre tych ktory este stale prepocitavaju na slovenske koruny 22 korun :)

Tam nas uz cakal krasny 44 miestny tatos znacky Mercedes. Cesta do Skopje trvala 5 hodin aj s hodinovym cakanim na hraniciach, kde sme museli vsetci vystupit z autobusu aj s batozinou kym colnici prehladavali autobus. Hoci fotenie je na hraniciach zakazane podarilo sa nam to tajne zdokumenovat :)



Do hlavneho mesta Macedonska sme dorazili okolo 2 hodiny miestneho casu, kde nas hned po vystupeni z autobusu obklopil huf taxikarov, ktory nas chceli odviest kam nas srdce tahalo :) Chvili sme sa motali po stanici, vytiahli si macedonske dinare (60 dinarov = 1 euro) a zobrali si taxik, za ktory sme mali povodne zaplatit 3 eura lenze pan taxikar chcel od nas neskor 4 eura, nechceli sme sa s nim hadat tak sme mu dali aj to euro. Dorazili sme do hostela, kde nas uz cakala mila slecna, ktora nas ubytovala.



Nasa izba s mojim contom a doktorom Karolom z Polska :) (Samozrejme, ze sme museli ako spravny slovaci zobrat s nami aj vlajku)


Po vybaleni nasich veci sme sa isli napapat do miestnej restauracie, kde nam pripravili chutne macedonske tradicne jedlo a k tomu tradicne macedonske pifko. Dalsia zastavka bola navsteva miestneho obchodu a nakup alkoholickeho paliva Mastika (43%, po vychladeni sa farba zmeni na slabobielu), pretoze po 19.00 hodine nie je mozne legalne kupit alkohol.

Vratili sme sa na izbu a isli na vecernu prechadzku centrom mesta.




Po dokladnej obhliadke mesta sme sa vratili naspat do nasho hostela a vytiahli nas arzenal a zacali koštovať :)


Neskor dorazili dalsi turisty: tetuska z Kanady, dievcina z Australie a ujo z Brazilie.


A Conta si to neskor rozdal s australcankou...

... v hre ktorej nazov nepoznam :)

Po vyprazneni flasky sme sa rozhodovali co dalej, nakoniec Conta s doktorom Karolom,australcankou, brazilcanom a tetou kanadankou sa vybrali na pifko a gelco ostal na izbe. Lenze okolo 01.00, ked uz gelco spal dorazil na nas hostel spanielsky tim (cca 10 ludi), s ktorym sa pozname zo Sofie a isiel s nimi do klubu. Na fotke uz v plnej vyzbroji, pred odchodom z izby :)



V bare sa zdrzal cca 1 hodinu a potom sa vratil na izbu kde uz bol conta a jeho mysel v risi snov.

Rano (12.00) :) po vykonani beznych hygienickych ukonov a naranajkovani sa, sme isli na autobusovu stanicu, kde nas uz cakal autobus do Kosova, konkretne do hlavneho mesta Pristina. Cesta trvala cca 3 hodiny, ale z toho sme asi 1 hodinu cakali na hraniciach, kde bol mensi zmatok.



V Pristine sme sa ubytovali v Guest House, ktory vlastnil "pan profesor". Cena 10E/noc.

Mile prekvapenie nas cakalo v nasej izbe, kde predchadzajuci hostia "zabudli", alebo uz nedokazali vypit Smirnoff vodku. Tak sme mali 0.5 litra gratis palenky :)

In da guest house...



vyhlad z balkona



Po horucej kosovskej sprche sme sa vybrali do ulic za tradicnym jedlom, palenkou a pifkom. Dlho sme bludili ulicami Pristiny, kym sme nasli miesto na nasystene nasich prazdnych zaludkov. Vacsina restauracii a obchodov bola zatvorena, pretoze v den nasho prichodu domorodci akurat oslavovali den nezavislosti Albanska a novy moslimsky rok. Ked nam uz kontrolka nasytenosti ukazovala plnu nadrz presunuli sme sa do obchodu a kupili sme si dalsiu 1L butilku tej istej znacky aku nam nechali mili hostia v ubytovni.

Dalej nasledovala cesta spat na ubytovnu a kolaudacia novych izieb :)




Pocas kolaudovania sme mali mensi konflikt z panom profesorom, pretoze prisiel nahnevany a tvrdil ze robime velky hluk a niekto sa na nas stazoval a povedal ze ak sa neukludnime tak zavola policiu. Ten NIEKTO bola jedna pani, ktora nam na chvilu vbehla do izby a ked videla ze pijeme a mame pustenu hudbu isla zalovat panovi profesorovi. Cela tato situacia sa ale elegantne vyriesila tym ze sme sa presunuli do centra, kde sme hladali nejaky klub. Lenze ceny za vstupne sa pohybovali od 5-10E (v KOSOVE!!!), alebo sme museli mat Member card. Tak sme radsej obetovali peniaze vo fast foode, dobre sa napapali a isli naspat na ubytovnu.

Rano (11.00) nas cakala vyprava centrom Kosova. Ale najprv sa trebalo najest...



a napit :)




Tu je zopar fotiek z mesta...


fotka s Billom Clintonom


Táto budova knižnice údajne patrí medzi top10 najškaredších budov na svete




vsetky fotky z kosova&macedonska mozete najst na
http://picasaweb.google.com/lubos.gelcinsky/MacedoniaKosovoTrip#
http://picasaweb.google.com/conta.srdr/MacedoniaKosovo#

No po vycerpavajucej obhliadke mesta sme vecer nastupili do autobusu



a vybrali sa naspat do Skopje.

Tam nas mal cakat pripojny autobus do Sofie lenze niekde sa stala chyba a autobus nesiel. Neostavalo nam nic ine len ist do hostela a ostat este jednu noc v Skopje :) Conta sa skontaktoval s kamaratkami, ktore pracovali s nim toto leto v Amerikanii a tie nas zobrali na par piviek do bytu, ktory bol zrekonstruovany na bar. Nasledoval vyborny hamburger a cesta spat na hostel. Na druhy den (pondelok) o 15.00 sme konecne zamierili spat do Sofie. Nic zaujimave sa pocas cesty neudialo tak to nejdem ani dalej rozoberat a uz sa mi ani nechce pisat :)

Takze to bol nas vikend straveny v Macedonsku a Kosove. Nabuduce Vam zdokumentujeme ako bolo Grecku. Conta vylet v Thesalonikach a Gelco v Atenach.

-----------------------------------------------------------------
Statistiky:


  • Pocet dni v Bulharsku: 72
  • Pocet dni v relativne triezvom stave: tato statistika konci lebo sme stratili nad nou uplnu kontrolu :)
-----------------------------------------------------------------

OK see ya in Sofia priatelia....

This entry was posted on štvrtok, decembra 03, 2009 at štvrtok, decembra 03, 2009 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

3 komentárov

joj bratu... aj ja chcem ist do Grecka... :-(((( a uz prid domov a prines pikao zo Ziliny :-)

10. decembra 2009 o 16:28

ta ja nepojdem to ziliny .(

10. decembra 2009 o 17:37

ta musis... inak ani domov nechod

10. decembra 2009 o 18:01

Zverejnenie komentára